Nieuwe Broeder-Zusterschap De Verwanten

Deze Site… Nieuwe Broeder-Zusterschap.-De Verwanten..wil een podium geven aan het idee over nieuwe broeder-zusterschap en verwantschap in haar diverse verschijningsvormen in deze tijd. Over in relatie zijn met onszelf, de ander, en alles wat ons omgeeft, waar we mee in verbinding staan en afhankelijk van zijn, omdat we er onverbrekelijk deel van uitmaken.

MIJZELF TE KUNNEN ZIJN

Er komen vragen binnen waarom ik nog zo weinig actief ben op FB. Ook in de groepen en op de site ben ik stil, heel stil.
Dat komt omdat er langzamerhand een soort weerstand is ontstaan tegen alle zogenaamde spirituele sites en groepen, dus ook die waar ik persoonlijk bij betrokken ben.
Ik bemerkte hoe kortstondig en vluchtig de vragen en reacties zijn. Even brandt het vuur van herkenning, om weer snel te veranderen in een dovend vuurtje.

Allemaal mooie mensen met ieders eigen problemen komen voorbij. Men zoekt digitaal naar soortgenoten en verzamelt vrienden. De digitale wereld is een geheel andere wereld dan de echte wereld waar de ervaringen elkaar opvolgen en mensen geluk vinden, beschadigd worden, eenzaam zijn, boos of wraakzuchtig, maar het zijn wel ervaringen die hoe dan ook tot inzicht leiden. De digitale wereld is een oord van afleiding, van heel veel mooie woorden en gedachten die her en der weggeplukt zijn en zelden nog vervuld van doorleefde ziel en geestkracht.

Eenzaamheid tussen alle eenzamen geeft een tijdelijk gevoel van samenzijn; samen in de eenzaamheid, om bij het wakker worden toch weer alleen te staan.
De ontelbare dating sites doen gouden zaken, ze handelen in illusies.

Niet zo somber zal je denken, omdat het ook de wereld kleiner maakt en mensen met elkaar verbindt. Dat is ook zeker waar en enkelingen zijn in staat het contact om te zetten naar het echte leven. Dat heb ik ook ervaren, maar als het geen vervolg krijgt in de echte wereld zakt het al snel weer weg in het digitale web. Als je iets plaatst in een groep of op een site is het al snel niet meer te vinden en ondergesneeuwd onder steeds weer nieuwe informatie.

Zoals je doodmoe kunt worden van de drukte in een grote stad zo kun je ook uitgeput raken van de digitale wereld, die nog veel indringender werkt dan het stadslawaai, omdat het de hele wereld omspant en grotendeels in het onzichtbare werkt.

Om een lang verhaal kort te maken: ik ben dus moe en heb mij wat teruggetrokken om weer in verbinding te treden met de wereld van de natuur en te genieten van de kleuren, geluiden, zon, licht en de mensen die ik ontmoet onderweg.
Ik was lang een anti-toerist die zich grote zorgen maakte over het toerisme dat veel schade aan de aardbol toebrengt met zijn goedkope vliegreizen die hele volksstammen verplaatsen. Nu China, India en andere landen ook een rijkere middenklasse krijgen worden mooie steden en gebieden openluchtmusea waar de lokale bevolking uit verdreven wordt.
Dus bleef ik rustig in eigen omgeving en genoot van al het moois dicht bij. Mooier kan het nergens zijn, wel anders dacht ik.

Langzamerhand echter zijn er steeds meer bijzondere mensen uit mijn leefomgeving vertrokken en over de grens gegaan van leven en dood. Dat als mantelzorger en vriend meemakend werd het mij weer eens duidelijk hoe snel het over kan zijn en daarom besloot ik het leven weer uit te dagen en heb spontaan van mijn laatste spaargeld een buscamper gekocht, dwars tegen al mijn vooroordelen in.

Luisterend naar muziek, waar ik kortgeleden nog van gruwde. Klassieke muziek ingeruild voor meezingers uit Ierland en andere volksmuziek, country en soul, vertolkt door echte volkszangers en ik zing naar hartelust mee.
Ik voel mij weer leven en het is heerlijk om weer gewoon te kunnen zijn. Niets voor te wenden maar gewoon kinderlijk eenvoudig.
Ik loop zachtjes aan naar de zeventig, maar dat is maar een getal. Het zegt misschien iets over mijn lijf en grijze haren, maar niets over mij; het grijs geworden kind.

Onderweg ontmoet ik de meest bijzondere mensen die klaar staan om de onervaren reiziger te helpen waar ze kunnen. Zo nu en dan neem ik een reisgezel mee en we vertellen elkaar onze levensverhalen en wijzen elkaar op de schoonheid die overal aanwezig is.
Ook de kleinkinderen vinden deze nieuwe opa nog leuker, als ze een weekendje mee mogen.

Als je het goed vindt zal ik zo nu en dan iets vertellen over mijn avonturen en de nieuwe inzichten die het wellicht zal brengen. Ervaringen op doen is in feite het verzamelen van nieuwe inzichten.
Eigenlijk streef ik ook dat niet meer na, ………..ik wil gewoon, na zoveel levens jaren en levenservaring, het recht en de tijd hebben om mijzelf te kunnen zijn.

foto van Jan Verduin.
foto van Jan Verduin.
 ***Dit artikel is reeds geplaatst in diverse Facebook groepen waar ik geheel of zijdelings bij betrokken ben en bij regelmaat post. De reacties waren overweldigend en ook ontroerend. Dat is ondanks mijn kritiek dan toch weer bijzonder, omdat zoveel mensen het herkennen. Jezelf in de ander herkennen is een troost en geeft blijdschap, omdat daar uit blijkt dat je in feite niet alleen bent, maar meer verbonden dan je zomaar kunt bedenken. We hebben elkaar zo nodig om onszelf te leren kennen en daardoor vervolgens ook de ander.
(Visited 160 time, 2 visit today)

Geef een reactie

log in met wachtwoord

Of schrijf een bericht als gast

Uw email adres zal niet worden gepubliceerd.

Wilt u een afbeelding uploaden? Dat kan door middel van de Browse knop aan de bovenzijde, de afbeelding wordt automatisch in bovenstaand bericht geplaatst.

Wilt u een youtube video uploaden? Dat kan door de link van de video in bovenstaand bericht te plakken

Vul onderstaande som in voor menselijke herkenning *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op alle reacties.

Voeg eventueel een afbeelding toe

(9 Reacties)

 1. Mooi omschreven, Jan, en zeker begrijpelijk en herkenbaar. In mijn beleving, omvat het web de hele ganse wereld, en aangezien ik die niet kan behappen, moet ik selectief zijn. Voordat...
  Lees meer

  Mooi omschreven, Jan, en zeker begrijpelijk en herkenbaar. In mijn beleving, omvat het web de hele ganse wereld, en aangezien ik die niet kan behappen, moet ik selectief zijn. Voordat je het in de gaten hebt, kun je er de hele dag mee bezig zijn, hoe meer je er bezig bent, hoe meer aanleiding je vindt om nog meer te reageren en te plaatsen. Uiteindelijk kost dat heel veel energie en het leidt nergens toe. Daarom beperk ik de momenten die ik op het web doorbreng. Het echte leven moet niet ten koste er van gaan. Uiteindelijk heeft het ook heel veel te bieden… zolang het een bijdrage levert is het goed, maar het moet niet de boel gaan overheersen.
  Hartstikke goed dat je een manier hebt gevonden om je levensvreugde weer stromend te krijgen, dat is toch elke keer weer de uitdaging nietwaar…. en Ierse muziek helpt daar heel goed bij, zekers te weten! Hier een prachtig Iers lied voor jou!

 2. Een buscamper gekocht. Wat leuk, Jan.
  Ridzerd

 3. Op echt leven komt het aan. Hoe dan ook. Veel plezier toegewenst met je buscamper en je reizen. En ja folk music is ook heel rijk. Geniet ervan!

Geef een reactie

log in met wachtwoord

Of schrijf een bericht als gast

Uw email adres zal niet worden gepubliceerd.

Wilt u een afbeelding uploaden? Dat kan door middel van de Browse knop aan de bovenzijde, de afbeelding wordt automatisch in bovenstaand bericht geplaatst.

Wilt u een youtube video uploaden? Dat kan door de link van de video in bovenstaand bericht te plakken

Vul onderstaande som in voor menselijke herkenning *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op alle reacties.

Voeg eventueel een afbeelding toe

Translate »